Saturday, December 10, 2016

Tutorial: Create Menu Tab On Blog

Harini saya nak share sikit tutorial "how to create menu tab on blog?"

Malas nak menceceh banyak sangat kita straight to the point jelah ye. :) Lama dah godek godek macam manalah nak create menu tab ni kan.

Sebab apa nak kena buat menu tab ni?
Lebih tersusun dan nampak lebih kemas blog you all.

Sebenarnya tak susah pun. Tak perlu susah susah nak guna coding etc. Just use whatever template provide by blogger.

So yeah, here we go...


langkah 1: Login with your username and password

langkah 2: From the sidebar select, LAYOUT

langkah 3: Click "ADD GADJET:


LANGKAH 3
langkah 4: pop-up ADD GADJET akan keluar, pilih PAGES 

LANGKAH 4

langkah 5: Sekarang you have to create page. SAVE ni dulu. Later you boleh add on menu tab dan boleh edit/delete mcm nak create new post

LANGKAH 5

So here my list. dah siap!

hope it helps you guys!

Enjoy blogging ok.

Lets share some comment below kalau dah jadi ya?

Bye.




No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers