Thursday, December 22, 2016

Tips&Tricks: Tips kalau nak travel anak beranak

Antara tips dan tricks yang penting especially untuk parents yang berjalan / travel dengan anak-anak. Ini adalah my very own tips mungkin boleh beri manfaat pada parents yang lain kot kot nak bawa anak-anak berjalan dalam negara (domestik). 

Most of the time, kalau berjalan-jalan dalam negara (local trips) kitorang prefer untuk drive. Sebabnya:

1. Senang 
2. Tak terikat dengan masa / flexible
3. Mudah


TIPS PENTING:

1. MASA
Apa sekalipun kaedah atau cara yang korang pilih, penjagaan masa sangat sangat penting. Sebab most of it kita deal dengan timing (MASA). Tak perlu tidak kena juga patuhi masa. Terutama kalau trip yang deal dengan masa, contoh ada keperluan nak naik feri dan perlu check in pada masa tertentu.

2. DISIPLIN
Perlu disiplin. Disiplin ni very subjective. Disiplin dengan masa, dengan diri, dengan barang-barang penting yang korang bawak, etc. Nak nak pulak macam kitorng ada dua anak kecil lagilah double triple didiplinnya. Mana bag yang perlu nak easy carry kot kot anak-anak terkencinf atau terberak etc. 

3. ALERT
Perlu alert. Pastikan semua keperluan diri atau anak-anak complete. Supaya tak menggagau bila traveling. Alert dengan semua tiket dan dokumen penting. Alert dengan keselamatan anak -anak dan orang tanggungan kita.


BARANG-BARANG KEPERLUAN YANG WAJIB ADA UNTUK TRAVEL:

1. Bag luggage complete baju anak beranak
2. bag kecil khas untuk emergency - ada baju anak 2 psg setiap sorang, pampers 2kepng sorang, towel kecik, bedak, minyak jerslin, sabun (semua miniature size)
3. telekung & kain pelikat
4. wajib bawak toiletries sendiri masuk dalam baldi kecik. walaupun check in hotel. lebih selesa dengan sabun dan ubat gigi, berus gigi, syampoo, sabun anak. let say long journey, dan perlu mandikan anak-anak, lagi memudahkan kerja parents sebenarnya. tak caya korang try. 
5. span dan sabun pinggan (jgn la korang angkut yg botol besar 😅😆) tuang siap2 dlm traveling bottle. part ni penting nak basuh botol susu anak-anak. kalau tak berkeladak lah botol susu anak korang nanti. jgn malas ye mommies.
6. bakul berisi - susu anak, air masak secukupnya (penting standby botol besar, botol kecik, botol utk anak - part ni la bottle tupperware main peranan yg amat!), jajan, biskut, cakes, candies, etc. penting kalau pilot nagntuk, time ni la co-pilot main peranan. hulur la segala kerepek, jajan etc. hihih 
7. wet tissue - perlu utk cebuk anak kalau emergency sgt.
8. plastic bag - in case ada emergancy anak mabuk nak muntah ke apa.
9. bantal kecik-kecik/cushion ikea ke apa. senang anak baring dalam kereta. juga penting utk lapik tangan mak-mak yang nak susu anak. 😇

Inilah antara barang yang penting tiap kali kami pergi bercuti/travel/balik kampung. untuk buat susu anak memang prefer bawak air mineral dari rumah. sebab kat rumah ada penapis NNWFS. senang. takdelah asyik nak membeli je kan? berjimat itukan lebih baik?


ok parents! harap tips ni sedikit sebanyak berguna utk semua.
have a pleasant and safe trip. Happy holiday. 
cuti sekolah ada left few days. gunalah sebaiknya. having a quality time dengan anak-anak sekali sekala tak salah kan? 





KALAU KORANG RASA POSTING NI BOLEH MEMBERI MANFAAT PADA LAIN BOLEH SHARE.
KALAU ADA RASA TAK JELAS, NAK INFO LANJUT BOLEH DROP KOMEN ATAU DIRECT MESSAGE: nisakhaidir@gmail.com

till next posting.
Bye.
Assalamualaikum.

Cuba Click link ini untuk dapatkan kulit cerah cantik berseri:

2 comments:

Hasrul Hassan said...

Saya kalau travel kalau boleh nak rasa sesempurna mungkin. :) Baju nak kena cukup .. haha ... tu paling penting. Saya jadi ralat kalau pakaian dipakai banyak kali.

Blog House Husband Kerja Dari Rumah

Puan NisaKhaidir said...

@hasrul hassan: yesza. kalau local trip should be no problem kalau nak bawak banyak. kalau tak dlm gambar baju yg samaaaa je kan. or otherwise kena rajin hantar dobi le jwbnye. :p

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers