Sunday, March 27, 2011

strawberry cheese cake with topping & soft steam banana cake

hallu! assalamualaikum w.b.t.

last week -weekend balik kampung. huhu. macam balas dendam pulak.  yelah lama cik nisa teringin nak buat banana cake n cheesecake. wah! rasenya mcam terbalas jugaklah dendam kesumat tu. haha.  jom layan kan jelah recipe kat bawah ni. soft steam banana cake ilham dari  sini and cheesecake ilham dari cikmat dua2 aku derhakakan(tiru ayat che mat gebu ni) mengikut kesesuaian aku. haha. so, enjoice the picas n recipe !!

soft steam banana cake
 banana cake yg sgt soft n sedap! alhamdulilah menjadi. first trial jugak.


mengikut turutan: bahan2 A yang sudah dicampur n dilecek, telur 5biji, corn oil, tepung hongkong n gandum.


Ingredients 
A
250 gm. mashed banana (250gm pisang- Dilecek&blend halus)*
1/2 tsp. vanilla essence (1/2 t esen vanila)*
1 tsp. Bicarbonate of soda ( 1 tsp soda bikarbonat)*
a pinch of salt (secubit garam)*

B
5 eggs (5biji telur gred A)
100 gm. brown sugar (100gm gula perang)
165 gm. Hong Kong flour (165gm tepung Hongkong / Pao)
1 tsp. Baking powder (1 tsp serbuk penaik)
65 gm. corn oil (65gm minyak jagung)
60 gm castor sugar (60gm gula kastor)



Method
  1. Mix all the ingredients (A) together and set aside. Or blend all ingredient(A), make sure you mashed banana first. (Campurkan semua bahan A & ketepikan)
  2. Whisk eggs and sugar (brown & castor sugar) together till fluffy, add in flour and baking powder and mix till well combined. Add in mashed bananas mixture and corn oil and stir till well combined. (Pukul telur & gula dengan sampai kembang, masukkan tepung & serbuk penaik and gaul rata kemudian masukkan campuran bahan A dan minyak jagung…gaul rata
  3. Pour into a greased and lined loaf pan and steam for 15 to 20 mins till cooked. (Tuang adunan ke dalam loyang yg bergris & dilapik kertas minyak(terpulang, me xlapik pon) & kukus selama 15 hingga 20 minit… atau sehingga masak)
  4. Cara nak uji kek dah masak, cucukkan pisau sehingga dasar kek dan tarik. Sekiranya tiada serpihan kek, that means kek u all dah masak le tu.
  5. Serve (Hidangkan...selepas masak dan of coz lepas sejuk la...)

Camat mencubeee!


 strawberry  cheese cake with topping

mengikut turutan: telur kucing n putih, jus lemon, strawberry emulco, cream cheese & whipping cream.

sile lah meleleh tgk ciskek nih. hehe...
licin! alhamdullillah. first trial.
dlm hati ada taman nak bukak kedai kek! hihi... kat mata ada $$$ ;D

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram cream cheese
50 gram gula halus@gula kastor
250 ml whipping cream
5 bijitelur, gred A, asing kuning dan putih
120 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)-me used gandum
2 camca teh strawberry emulco
100 gram gula halus@gula kastor
¼ camca teh cream of tartar (boleh ganti dengan ½ jus lemon)
350 gram strawberry segar

Strawberry Jem
Gula ikut tahap kemanisan (cik nisa guna dalam 2 camca besar)
½ cawan air
1 camca teh jus lemon (optional)
strawberry

Based:
100 gm cream cracker Jacobs
50 gm badam keeping
¼ butter (me used buttercup)- biarkan pada suhu bilik

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. based: sangankan(org johor sebut ni, goring tanpa minyak) badam keping sampai garing dan kekuningan. Ramas cream cracker&badam. Campurkan kedua2 bahan dan blend kering smpi halus. Keluarkan dan gaulkan dgn buttercup smpi rata. Alaskan loyang dgn kertas miyak. Tepekkan pada based lonyang dan tekan2 bagi padat. Letak dlm fridge dan biarkan smpi selesai buat bahan untuk kek. (Fried almonds slices w/out oil till well cooked. Squeezed cream cracker and almond slices with hand. Mix both ingredients and blend till well crushed. Take out and mix with buttercup till well combined. Placed in a pan and compacting to the average. Put in a fridge for a while.)
  2. Panaskan oven pada suhu 160C. (Me used periuk serbaguna). Asingkan 5-6 biji strawberry untuk hiasan dan 7-8 biji lagi didadu. Put aside.
  3. Putar cream cheese hingga lembut, tambah 50 gram gula halus dan putar lagi hingga sebati, masuk whipping cream dan putar rata. Tambah kuning telur satu persatu, pada kelajuan sederhana, masukkan tepung gandum dan masukkan strawberry emulco, putar sebati. Ketepikan.
  4. Dalam mangkuk pemutar yang kering dan bersih, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar atau lemon jus, putar hingga kental.
  5. Gaulkan putih telur tadi dalam no. 2 secara kaedah kaup balik, hingga rata dan masukkan strawberry yang didadu, gaul rata. Tuang dalam tin tadi, ratakan. Bakar dalam oven menggunakan kaedah "water-bath", iaitu dengan meletak loyang kek tadi ke dalam loyang yg lebih besar sedikit dan tuang air panas kurang lebih 1- ½   cawan. Bakar selama 1 jam 30 minit, atau hingga masak.
  6. Kek akan mengecut sedikit bila masak. Sejukkan dalam peti sejuk 3-4 jam (mat sejukkan semalaman), keluarkan dari tin dan hias dengan strawberry jam dan belahan buah strawberry segar.
UNTUK STRAWBERRY JEM :
Baki strawberry tadi dicuci, kerat kecik dan letak dalam periuk bersama gula secukup rasa (cik nisa letak dalam 2 camca besar) dan juga jus lemon serta ½ cawan air. Masak hingga mendidih dan kecilkan api, terus memasak sambil dikacau hingga pekat. Biar kan sejuk. Kalau nak pekat boleh tambak sedikit bancuhan tepung jagung, tapi cik nisa letak ¼ sudu bancuhan tepung jagung. Xletak pon xpe sebab naturally nanti dia jadi sedikit pekat...


punya lah nak buat ciskek ni 2 hari kumpol bahan. finally, thanks god i found this shop. so, next time when i want to baked any cake such an easy peasy to find out all the ingredients here! happyy!!

for those dr bp nak cri bahan kek boleh la ke sini. kedai ni sebelah klinik Nur B.pahat ok.
punya lah nak cari cream cheese ni semata2. akhirnya! hehe. 
puas amat!

 ok guys! selamat mencube!!!

bye.

No comments:

Popular Posts

JOURNEY OF ♥

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Ahmad Darweesy

Lilypie - Personal pictureLilypie Fourth Birthday tickers

Arissa Nur Dalily

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers